פרוטזות או בשמם הנוסף "תותבת" הן מכשיר מלאכותי שנועד להחליף חלק גוף חסר, כמו איבר, או להגביר את התפקוד של איבר לקוי. פרוטזות חיוניות בתחום האורתופדיה, ומביאות תקווה וניידות לאנשים שאיבדו גפיים עקב תאונות, מחלה או מצבים מולדים. עם התקדמות הטכנולוגיה, התותבות המודרניות הופכות למשוכללות יותר ורבגוניות יותר, מה שמאפשר למשתמשים להחזיר לעצמם את עצמאותם ולשמור על אורח חיים פעיל.
פרוטזות רגל - כניסה לעולם חדשפרוטזות רגליים, הן אחד מסוגי התותבות הנפוצים ביותר, שנועדו להחליף גפה תחתונה חסרה או חלק ממנה. ניתן לסווג את תותבות הרגליים לשני סוגים עיקריים: פרוטזות מתחת לברך (טרנסטיביאליות) ומעל לברך (טרנספמורליות). כל סוג מותאם עוד יותר כדי לענות על צרכים ייחודיים, כגון אורך, חלוקת משקל ודרישות פונקציונליות.
פרוטזות רגליים מודרניות כוללות לעתים קרובות תכונות מתקדמות כמו מפרקי ברכיים וקרסול הנשלטים על ידי מיקרו-מעבד, המספקות למשתמשים הליכה טבעית יותר ויציבות רבה יותר. פרוטזות רגליים בעלות ביצועים גבוהים, כמו אלו המשמשות את הספורטאים הפראלימפיים, נועדו למקסם את הפונקציונליות, ולאפשר למשתמשים לרוץ, לקפוץ ואפילו לשחות.
פרוטזות יד - תפיסת האפשרויותפרוטזות יד נועדו להחליף יד חסרה או חלק מהגפה העליונה. בדומה פרוטזות לרגליים, ניתן לסווג את תותבות הידיים לשני סוגים עיקריים: פרוטזות מתחת למרפק (טרנס-רדיאלי) ומעל למרפק (טרנס-הומרלי). פרוטזות ידיים יכולות לנוע ממכשירים קוסמטיים פשוטים, שמזכירים יד טבעית אך בעלי פונקציונליות מוגבלת, ועד לפרוטזות מיואלקטריות מתקדמות, הנשלטות על ידי אותות השרירים של המשתמש עצמו.
תותבות יד מיואלקטריות משתמשות באלקטרודות המונחות על העור כדי לזהות התכווצויות שרירים בשארית הגפה. האותות הללו מתורגמים לאחר מכן לתנועה, ומאפשרים למשתמש לשלוט ביד התותבת ברמת זריזות ודיוק הדומה ליד טבעית. חלק מתותבות ידיים מתקדמות אפילו משלבות משוב חושי, המספק למשתמש תחושת מגע.
סוגי תותבות - לא רק לגפייםתותבות אינן מוגבלות לגפיים; הם יכולים לשמש גם כדי להחליף חלקי גוף אחרים, כגון העיניים, האוזניים והשיניים. ניתן ליצור תותבות פנים, למשל, כדי להחליף תווי פנים חסרים, כמו אף או אוזניים, ולעתים קרובות עשויות מסיליקון כדי להשיג מראה מציאותי. תותבות דנטליות, כגון תותבות והשתלות שיניים, משמשות להחלפת שיניים חסרות ולשחזור תפקוד הפה.
בנוסף לחלקי הגוף השונים שהם יכולים להחליף, ניתן לסווג תותבות גם לפי רמת הפונקציונליות שלהן. תותבות פסיביות משרתות בעיקר מטרות קוסמטיות, בעוד שתותבות פונקציונליות מטרתן להחזיר למשתמש את היכולת לבצע משימות ספציפיות. תותבות מתקדמות, כמו מכשירים הנשלטים על ידי מיואלקטריים ומיקרו-מעבדים, מציעות רמה גבוהה יותר של פונקציונליות, ולעתים קרובות מחקות את התנועה הטבעית של האיבר החסר.
האמנות והמדע של ייצור תותבותייצור התותבות מהווה איזון עדין בין אמנות למדע, המצריך צוות רב תחומי של מומחים, כולל אורטופדים, תותבים ומהנדסים. התהליך מתחיל בהערכה יסודית של צרכי המשתמש ומטרותיו, ולאחר מכן יצירת מכשיר בהתאמה אישית המיועד להתאים לאנטומיה ולדרישות התפקוד הייחודיות של האדם.
טכניקות ייצור מודרניות, כמו עיצוב בעזרת מחשב (CAD) והדפסת תלת מימד, חוללו מהפכה בתחום התותבות, ואפשרו ליצור מכשירים מותאמים אישית במיוחד עם פרטים מורכבים וגיאומטריות מורכבות. התקדמות אלו הביאו גם לקיצור זמן הייצור, מה שהופך את התותבות לנגישות יותר לנזקקים.
תפקידה של האורטופדיה בטיפול תותבמומחים אורטופדיים ממלאים תפקיד קריטי בטיפול באנשים עם תותבות, המפקחים על כל התהליך מהתערבות כירורגית וטיפול לאחר הניתוח ועד להתאמה ותחזוקה שוטפת של המכשיר התותב. הם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם המשתמש כדי להבטיח התאמה ויישור נאותים, כמו גם טיפול בכל סיבוכים פוטנציאליים, כגון גירוי בעור, כאב או התפתחות של תחושות פנטום.
מומחה אורטופדיה מספק גם תמיכה וחינוך חיוניים למשתמשים ובני משפחותיהם, מלמדים אותם כיצד להשתמש במכשירי התותב שלהם ולטפל בהם, וכן מספקים הדרכה על פיזיותרפיה ושיקום כדי לעזור למשתמשים להחזיר את הכוח, האיזון והניידות שלהם.
העתיד של התותבות: נוף מתפתח ללא הרףככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתקדם, עולם התותבות מתפתח כל הזמן, כאשר חומרים, עיצובים ומערכות בקרה חדשים הופכים לזמינים לשיפור חווית המשתמש. התפתחויות בתחומים כמו רובוטיקה, בינה מלאכותית ועוד.
נכתב באדיבות אשד אורטופדיה מתקדמת בע"מ